WRAP training


Soms lijkt het wel of iedereen die je spreekt, dat het daar goed mee gaat. Het gras bij de ander is altijd groener. Als iemand vraagt hoe het met je gaat dan antwoord je waarschijnlijk in de meeste gevallen met “goed hoor, het gaat uitstekend”. Je laat toch niet aan de buitenwereld zien dat het niet goed met je gaat, dat je niet lekker in vel zit. Je zoekt naar oplossingen, die waarschijnlijk buiten jou liggen. Je zoekt excuses met er is geen werk, anderen zijn beter dan ik, als ik maar iets meer geld had, ik heb het lef niet om dit te doen, als ik maar geen last had van…
Zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken die in je gedachte kunnen komen waarom jij alle hoop op een fijn leven op geeft.

Er is wel een mogelijkheid om een goede basis te leggen om je echt goed te voelen, hoop te hebben, evenwichtiger te worden en energie te krijgen. Je kan leren herkennen wat je uit balans brengt, wat je in jouw valkuil laat stappen waar door je een naar en vervelend gevoel krijgt. Met de WRAP kan je krachtiger worden dan de problemen die je ervaart.


De WRAP training is hier een geschikte methode voor. Niet een malig een training volgen en er dan niets meer mee doen, maar iets wat je hele leven beschikbaar staat om jouw kwaliteit van leven te vergroten. Echt een stuk gereedschap waar je veel mee kan op diverse terreinen van het leven. Het licht er aan hoe je dit inzet en welk doel je hebt. Bijvoorbeeld “stoppen met roken, “wat heb ik nodig om mijn werk goed te kunnen doen”, “hoe kan ik voorkomen dat ik in mijn valkuilen stap en hier compleet in verdwijnt”. Zo kan je jezelf nog veel meer vragen stellen om een fijn leven te ontwikkelen.

We transform lives

by promoting wellness, recovery, and peer support.

(Dr. Mary Ellen Copeland, onderzoekster en schrijver)

WRAP is een afkorting van “Wellness Recovery Action Plan”. Vrij vertaald is het een plan waarin jezelf beschrijft wat voor acties je kan uitvoeren om je goed te (blijven) voelen en zelf controle te houden over je leven. De WRAP is in de Verenigde Staten ontwikkeld door Mary Ellen Copeland. Mary worstelde met diverse problemen waar door ze werd beschouw als psychiatrisch patiënt. Maar niets hielp echt. Ze is gaan zoeken naar wat ze echt nodig had om zich goed te voelen en heeft, samen met andere lotgenoten, in de loop van de tijd de WRAP ontwikkeld. Onderzoek wijst uit dat WRAP directe invloed heeft op zelfkennis, eigenwaarde en de mogelijkheden die de mens heeft om ZELF uit het dal te klimmen. Aangetoond is dat de resultaten effectief zijn bij het gebruiken van de WRAP en er een basis gelegd word voor kwaliteit van leven.

In Nederland wordt van uit het Kenniscentrum Phrenos en HEE! (Trimbos-instituut) de WRAP geïnitieerd. Zij leiden ervaringsdeskundige op tot WRAP facilitators. Een facilitator is wat anders dan een trainer of een docent. Facilitators begeleiden de deelnemers in hun zoektocht, door het werkboek heen, die de deelnemers uiteindelijk zelf schrijven met hun eigen ideeën en wensen. Hierdoor wordt het intrinsiek en zijn deelnemers gemotiveerder en eerder bereidwillig te werken met dit plan dan dat er een plan wordt “opgedrongen” door professionals.


Maak van je klacht, je kracht!


Meer weten over de WRAP?
Download hier de folder om mee te doen.
Download hier de folder voor instellingen.
Download hier meer achtergrondinformatie.
Of stuur een e-mail met je vragen.
Je direct aanmelden voor een training kan ook.